Jak poznat biopotraviny?

Zájem o pevné zdraví a prostředky, jak ho navždy dosáhnout, se stal v dnešní době doslova módou, v mnohých případech bez přehánění posedlostí. Netřeba jistě zdůrazňovat, že dobrá kondice se promítá do všech oblastí našeho života. Nejen vypracované svalstvo a postava bez mohutných tukových laloků, ale i dobrá psychická kondice a spokojený život bývají pozitivním důsledkem péče o vlastní zdraví.

Je ale také pravda, že zájmu lidí o zdravý životní styl, udržení pěkné postavy a zásady kvalitního stravování přímo přitahuje různé podvodníky a šarlatány. V případě zdravých potravin to platí dvojnásob. Jak se bránit tomu, abychom se nestali jejich obětí? Jak jim zabránit, aby přímo vytahovali peníze z naší peněženky? Zásadou je vědět, co kupujeme.

Biopotraviny charakterizuje nejen jejich vyšší cena, kterou bohužel dosud mnozí lidé považují za hlavní vodítko při výběru kvalitních potravin, ale zejména jejich prověřený původ. Ten musí být doložen příslušným certifikátem a nutno dodat, že takové osvědčení není zcela snadné získat. Právě proto se snaží někteří nepoctivými prodejci ošálit zákazníka pouhým nápisem, že prodávají zboží „bio“ či „eko“ a dotyčný již vytahuje peněženku, jak kdyby byl těmito názvy přímo omámen.

Znalec však ví, že veškeré opravdové biopotraviny musí mít označení buď českého, nebo evropského certifikátu kvality. Pro české zboží se jedná o tvz. „biozebru“, jejím evropským ekvivalentem je zelený lísteček. Důsledným trváním na prokázání původu zboží si pak zajistíme, že vyšší cena je kompenzována opravdovou kvalitou potravin a nesponzorujeme jen vychytralé prodejce zboží běžné, mnohdy však i mnohem horší, kvality.

Více peněz tak platíme za potraviny, do jejichž kvality se promítá skutečně odvedená lidská práce.

Jen ta totiž dokáže nahradit obvykle používané chemické prostředky či syntetická barviva a příchutě. Právě díky vyššímu podílu své práce dovedou provozovatelé pravých ekologických hospodářství dodávat potraviny autentické chuti, líbezné vůně a dokonalé kvality.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář