Co dělá domácí sirup tak dobrým?

Domácí sirupy si našly cestu do každé domácnosti. Levandulový sirup proti nespavosti, bezinkový sirup pro oslazení každého nápoje, rakytníkový zase pro upevnění imunitního systému. Zkrátka a dobře přírodní možnosti vyléčit nejeden zdravotní neduh jsou více než oblíbené a populární, tradiční léčiva z lékáren se dostávají do ústraní. Pokud však chcete mít na policích skutečně kvalitní přírodní sirupy, co je dělá tak dobré?

Je to o kvalitě ingrediencí

Stejně jako při výběru čehokoliv jiného, i v tomto případě hrají roli ingredience, které se do výroby sirupů „zapojí”. Čím kvalitnější ingredience, tím kvalitnější sirup, a tím lepší výsledek, který sirupy slibují. Poté si každá bylinka najde svého favorita – například levanduli vyhledávají spíše ženy, smrkový sirup nastupuje na scénu ve chvíli, kdy se potřebuje zahnat bolest v krku a začínající angína.

Obecně platí, že Češi jsou národem, který příliš neexperimentuje. Jde cestou zajetých kolejí, které poskládaly už naše prababičky, které z přírodních bylinek těžily už ve svém raném dětství. V současné době se zkouší maximálně jemně exotické alternativy (například rakytník mixovaný s pomerančem), příliš výrazným kombinacím se však spíše straníme.

Je to také o přidané lásce

Velkým hitem jsou domácí sirupy pocházející z českých jarmarků nebo trhů, kde je původ zcela jasný – sirupy jsou dostupné přímo od výrobců. V takových výrobcích se totiž nachází další nepostradatelná ingredience, která je nezbytností, a tou je láska. 

I když se to může jevit jako klišé, ale skutečně tam, kde je láska, je také ta pravá, nefalšovaná chuť.

Domácí sirupy se od umělých liší

Nabízí se otázka, proč jsou domácí sirupy lepší než ty, které jsou takzvaně umělé. Například se výrazný rozdíl nachází v použitých surovinách nebo v náloži ovoce či bylin (v domácích sirupech se s nimi nešetří). Receptury jsou zásadně poctivé, sirupy jsou zpravidla bez konzervantů a bez éček.