Materiály na kuchyňské pracovní desky a jejich charakteristika

kuchyňské dřezy

Kuchyňské pracovní desky jsou velmi důležitou součástí každé domácnosti (stejně jako kuchyňské dřezy), protože právě ony jsou místem, které je namáháno hned několika způsoby. Tak například může dojít k jejich zabarvení od potravin, které na ně pokládáme. Někdy nám může nůž uklouznout a místo krájecího prkýnka trefíte právě i pracovní desku. Nebo něco těžkého na kuchyňskou desku upustíte (zejména v oblasti její hrany to může být fatální). Na kuchyňské pracovní desce obvykle pracujeme každý den, a proto bychom jejímu výběru měli věnovat značnou pozornost.

Laminátové pracovní desky

Vzhledem k nízké ceně a spoustě barevných provedení se jedná o jednu z nejoblíbenějších variant. Protože už jsou na tom kvalitativně mnohem lépe než kdysi, používají se stále častěji. Snadno je zkombinujete s různými materiály, jako jsou granitové či keramické dřezy. Vyrábí se z nehořlavých dřevotřískových desek a jsou potaženy vrstvou laminátu, který může mít jakékoli barevné provedení, na jaké si vzpomenete. Odolají obvykle teplotám až 180 °C, propálit by je tak neměla ani cigareta.

Kompozitní pracovní desky

Jedná se o směs přírodních materiálů (tvoří až dvě třetiny materiálu) a akrylové pryskyřice a pigmentů. MDF desky jsou potaženy vrstvou kompozitu. Dostupné jsou v široké škále barevného provedení. Jsou trvanlivé, netoxické, odolné vůči UV záření i vlhkosti. Jejich cena je ale bohužel vysoká.

Pracovní desky z přírodního kamene

Obvykle se vyrábí na objednávky, spojujeme je s luxusem. Musíme počítat s vyššími náklady, nicméně se můžeme těšit na skvělé vlastnosti, které odpovídají tak náročnému prostředí, jako je kuchyně. Dostupné jsou v rozmanitých barvách. K dispozici je obvykle mramor, žula a travertin – každý kámen má ale trochu jiné vlastnosti.

Ocelové pracovní desky

Do minimalistické moderní kuchyně se budou hodit i ocelové desky, které se mohou pochlubit praktičností i elegancí. Materiál je odolný vůči vlhkosti i mechanickému poškození, vysokým teplotám i potravinám, které by jej mohli zabarvit.