Podle ingrediencí i bylinek. Aneb poznáváme dobrou pizzu

rozvoz pizzy

Pizza patří k nejoblíbenějším světovým pokrmům a její kořeny bychom našli v krásné slunné Itálii, kam se snad brzy dostaneme zase na dovolenou. Naštěstí i v České republice vzniká hromada zajímavých pizzerií, kde můžete ochutnat přesně takovou pizzu, jakou mají na jihu. Například v pizzerii STAMAR ve městě Baška zhruba pět kilometrů od Frýdku-Místku mají opravdu vynikající pizzu. Nemusíte truchlit, pokud nemáte cestu, protože tato restaurace nabízí i rozvoz pizzy.

A jak poznáte, že jíte opravdu výbornou pizzu? Na trhu se nachází řada pizz, které se mohou jevit jako dobré, ale té italské se nevyrovnají. Skutečně dobrou pizzu prozrazují zejména ingredience a také bylinky, které jsou jako třešnička na dortu. 

Pizza nemá mít příliš mnoho ingrediencí

Příliš překombinovaná pizza není dobrá pizza. Pizzu si člověk nejlépe vychutná, pokud nemá víc jak pět ingrediencí, a to včetně těsta. V dobrých pizzeriích tak nenarazíte na pizzy, které obsahují až příliš mnoho surovin. Většinou neschází nějaký druh sýru, sugo nebo jiná omáčka dávána jako základ na pizzu a pak další ingredience, které se už stanovují podle toho, o jaký druh pizzy jde. 

Co se týče těsta, v ideálním případě by se mělo připravovat z italské mouky a zpracovávat by se mělo ručně. A sugo? To by zase mělo být dokonale šťavnaté, ideálně červené a aromatické. 

Bylinky se nikdy nepečou společně s pizzou

V těch nejlepších pizzeriích nedělají zásadní chybu, a to tu, že nepřidávají bylinky na pizzu ještě před pečením. Vědí totiž, že bylinky se zásadně přidávají až na konec, tudíž až po upečení. V ideálním případě by měly být bylinky čerstvé, nikoli sušené, aby dodaly pizze to pravé aroma, jaké pizza mít má. 

Sýr musí spálit patro

Pokud si chcete vychutnat pizzu jako praví Italové, nikdy byste neměli jíst pizzu studenou, ale horkou. Podle Italů by měla pizza spálit patro, respektive sýr na pizze by měl být tak rozpálený, aby patro v ústech spálil.