Vaříte s konopným olejem pravidelně nebo si ve vaší kuchyni ještě nenašel svoje pevné místo?

konopný olej

Vaříte s konopným olejem často, příležitostně anebo jste o jeho využití při přípravě pokrmů zatím jenom četli? Pro případ, že se lahev s touto zdraví prospěšnou tekutinou ve vaší kuchyni prozatím neobjevila, vám přinášíme souhrn těch nejpodstatnějších informací o celé řadě pozitiv, které pravidelná konzumace konopného oleje přináší lidskému organismu. Možná jste už slyšeli alespoň o některých pro zdraví důležitých látkách, které jsou v tomto oleji obsaženy, není to tak? Dnes vám tedy příznivé účinky tohoto „elixíru dlouhověkosti“ trochu připomeneme a nejspíš pro vás objevíme i některé další, o kterých jste zatím neměli ani tušení.

Vaříte s konopným olejem? Ne? Brzy budete!

Konopný olej je nejenom vynikajícím doplňkem stravy, který je zcela po právu někdy nazýván „rostlinným rybím tukem“, ale může být též skvělým pomocníkem při vaření. Je zelené barvy, má intenzivní konopnou vůni a chutná lehce po oříšcích. Pokud byste snad měli obavy z toho, že je v něm přítomno THC a tudíž by se po jeho konzumaci mohly dostavit i určité vedlejší účinky, můžeme vás uklidnit. Protože se vyrábí z konopného semínka odrůdy zvané Cannabis sativa, je v něm obsah psychoaktivního kanabinoidu THC, který může na lidi působit všelijak, zcela zanedbatelný. Obsahuje však mnoho jiných, velmi cenných látek a jeho pravidelné používání při přípravě nejrůznějších jídel vaše tělo dozajista ocení. Co vašemu organismu dodá?

  1. OMEGA 3 A OMEGA 6 NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY, které brání degenerativním změnám buněk a účinkují proti zánětům, depresivním stavům a jsou rovněž nápomocny v prevenci srdečních onemocnění.
  2. PROTEINY, které jsou nezbytnou stavební složkou lidských tkání.
  3. MINERÁLY (VÁPNÍK, HOŘČÍK, DRASLÍK, ŽELEZO), které mají nezastupitelnou úlohu při výstavbě tělesných tkání. Jsou velmi důležité pro vedení nervových vzruchů a pro prevenci civilizačních nemocí. Mají významný vliv na metabolické pochody a jsou také aktivátory či přímo součástmi hormonů a enzymů.
  4. ANTIOXIDANTY, které snižují pravděpodobnost propuknutí srdečně-cévních chorob a rovněž některých typů rakoviny.
  5. VITAMÍNY A, B, C, D, E, K, které jsou nepostradatelné při vstřebávání a výměně látek.

Pravidlo číslo 1 – tepelně neupravovat!

Možností, jak konopný olej v kuchyni využít, je nepochybně spousta a to navzdory faktu, že byste se v každém případě měli vyhnout jeho tepelnému zpracování. Pro tepelnou přípravu jídel ho tedy určitě nepoužívejte. Ne snad, že by to nešlo, ale přišli byste tak o většinu prospěšných látek, které jsou v něm obsaženy a jeho konzumace by už rozhodně nebyla takové terno.

Připravte si salát nebo studenou omáčku

Přestože je konopný olej možné konzumovat přímo a řada lidí si také kávovou lžičku této blahodárné tekutiny den co den dopřává, je mnohem přirozenější, použijete-li ho při vaření. Existují i takoví jedinci, kteří jinou volbu než přidání oleje do jídla nemají, jelikož jim výrazné „konopné“ aroma vadí natolik, že ho nejsou schopni pozřít samostatně. V kombinaci s vůněmi ostatních složek připravovaného pokrmu však toto aroma většinou ustupuje do pozadí a nenajde se téměř nikdo, kdo by s tím měl potom problém. Pokud jde o rostlinu konopí jako celek, fantazii se při přípravě nejrůznějších dobrot zřejmě meze nekladou, a tak se lze třeba v Itálii setkat i se zmrzlinou, k jejíž výrobě bylo použito semínek této byliny. A v jakých jídlech se dnes běžně uplatňuje konopný olej?

  • Jako zálivka do těstovinových a zeleninových salátů.
  • Při přípravě nejrůznějších studených omáček.
  • Do pomazánek.
  • Jako dochucovadlo hotových teplých pokrmů.
  • Přidává se do müssli.
  • Zlehka se v něm namáčejí tousty i jiné pečivo.

Jak ho správně skladovat?

Aby vám konopný olej vydržel co nejdéle a neztratil přitom nic ze svých výjimečných vlastností, musíte ho správným způsobem skladovat. Zdaleka nejlépe se k tomuto účelu hodí chladnička. Je totiž prokázáno, že jeho kvalitě velmi škodí nejenom teplo, ale i světlo a toho se ve vaší lednici jistě obávat nemusíte. Teplé a světlé prostředí přispívá k úbytku mastných kyselin, které patří k nejcennějším látkám nacházejícím se v této tekutině a byla by škoda o ně nevhodným způsobem skladování přijít.

Je to neocenitelný pomocník

Konopný olej je tradiční potravinou, která se údajně objevovala už na jídelníčku starých Slovanů. To, že je lidskému organismu skutečně velice prospěšný, si tedy lidé zřejmě uvědomili již dávno. Není proto divu, že se v současnosti čím dál častěji objevuje nejenom v kuchyni, ale také v celé řadě kosmetických přípravků a samozřejmě i při léčbě některých chorob. Tento neocenitelný pomocník působí blahodárně na naše srdce i na krevní oběh, výrazně podporuje růst nehtů a vlasů a pomáhá při nejrůznějších kožních obtížích. Například ve srovnání s velmi oceňovaným olivovým olejem, má dokonce ten konopný obvykle podstatně lepší nutriční hodnotu! Napomáhá metabolismu, posiluje cévy i celý imunitní systém a má i výrazné antibakteriální účinky.

Až si budete chtít koupit první lahvičku…

Aby byl přínos konzumace konopného oleje pro vaše zdraví co největší, měli byste každopádně vědět, že maximum léčebného potenciálu v sobě skýtá pouze ten, který je lisovaný za studena, a který byl zpracován šetrným způsobem. Budete-li někdy chtít tento konopný produkt zařadit do vašeho jídelníčku, v obchodě či na internetu hledejte pouze jeho nerafinovanou variantu!

Možná ale, že už máte s účinky konopného oleje i nějaké vlastní zkušenosti? Nechcete se o ně s námi a našimi čtenáři podělit?