Vyznejte se v základních druzích kávy

Káva patří mezi naše každodenní společníky a dokáže nás celkově popostrčit k novému dni. Abyste však tento kofeinový doping měli skutečně chutný, neměli byste výběr výběrové kávy podcenit. Abyste si však vybrali chuťově odpovídající zrnka, která vaše pohárky na jazyku milují, musíte se umět v kávě vyznat. Pojďte poznat základní druhy kávy. 

Espresso

Tradiční malé a také velmi silné espresso – vlastně to nejzákladnější, co si můžete objednat. Je velmi jednoduché, ovšem ukrývá pouze ryzí kávu, která je bez jakéhokoli zkrášlení mlékem. Obvykle se podává o velikosti 30 ml a extrahuje se zhruba půl minuty pod tlakem devíti barů. 

Pokud vám tradiční espresso nebude vyhovovat a pokud budete potřebovat silnější, doppio je vynikající alternativou. Opět se v něm probouzí plná chuť zrnkové kávy, pokud si ji samozřejmě „neříznete” kapkou mléka.

TIP: Uvažujete nad otevřením vlastní kavotéky?

Ristretto

Mezi kávovými neználky se velmi často ztrácí takzvané ristretto. To je v podstatě menší espresso, konkrétně o objemu zhruba 20 ml. Ti, kteří nemají rádi příliš hořké kofeinové drinky budou nadšení, jelikož se jedná o méně hořkou alternativu espressa, které je spíše sladší či kyselejší (záleží na konkrétní výběrové kávě).

Ristretto je velmi často zaměňováno za piccolo, ale za takové označení kávy byste pravděpodobně od pravých kavárenských povalečů dostali pořádně za uši. Piccolo totiž ve skutečnosti neexistuje.

Lungo

A nakonec tu máme lungo, které se velmi často v kavárnách podává. Je určeno hlavně těm, kteří chtějí trochu větší šálek kávy. Je však v porovnání s espressem daleko slabší. Dolévá se totiž vodou a konkrétní poměr je následovně 1:1.

Americano

Velmi podobné je americano, které je vlastně espressem také dolitým horkou vodou. Podíl je zde však trochu jiný. Americano je daleko slabší než lungo, protože kávy se zde nachází pouze 1:5 (1 díl espressa ku pěti dílům vody).